Het weer in Abu Dhabi

Als je Abu Dhabi bezoekt dan zul je gedurende een groot deel van het jaar te maken gaan krijgen met warm tot zeer warm weer. In de zomermaanden is het er zelfs ronduit heet te noemen. Het is dan zo warm dat de meeste mensen eigenlijk amper buiten willen zijn. Zelfs het zwembad helpt dan niet meer om je te verkoelen. Augustus is wat dat betreft de ergste maand, maar ook juli en september zijn vaak zinderend heet. De meeste mensen die in Abu Dhabi wonen en het zich kunnen veroorloven vertoeven in deze maanden dan ook vaak buiten Abu Dhabi.



Warm woestijnklimaat

Abu Dhabi heeft binnen het klimaatsysteem van Köppen-Geiger te maken met een warm woestijnklimaat. Dit klimaattype wordt aangeduid met de lettercode BWh. Voor dit klimaattype zijn twee kenmerken aanwezig: minder dan 200 millimeter aan gemiddelde neerslag per jaar en een gemiddelde jaartemperatuur die boven de 18 graden Celsius ligt. Het klimaat van Abu Dhabi valt ruimschoots binnen deze twee criteria. Een ander opvallend element is dat er soms grote temperatuursverschillen binnen een etmaal voor kunnen komen. In de stad zelf merk je hier niet zoveel van, maar in de woestijn wel. Daar kan de temperatuur na zonsondergang soms met meer dan twintig graden dalen.

Temperaturen

Wie van zomerse temperaturen houdt die zal in Abu Dhabi zelden teleurgesteld worden. Gemiddeld ligt de maximumtemperatuur op ongeveer 340 tot 350 dagen per jaar boven de zomerse grens van 25 graden Celsius. In de maanden december, januari en februari zijn er altijd wel wat dagen dat deze temperatuur niet gehaald wordt. Het is dan vrijwel altijd nog minstens een graad of 22-23. Maximumtemperaturen onder de twintig graden zijn vrij zeldzaam in Abu Dhabi.

De meest aangename temperaturen komen in de winterperiode voor. Deze begint in november en duurt tot en met april. Gedurende deze maanden ligt het kwik overdag gemiddeld ergens tussen de 24 en 34 graden Celsius. In april (en in mindere mate in maart en november) kunnen er dagen voorkomen dat het warmer wordt. ’s Nachts koelt het in de stad dan af naar 12 tot 25 graden Celsius. In de woestijn kan het dan aanzienlijk kouder worden. Er is daar zelfs vorst aan de grond mogelijk.

Zodra de zomer begint (eind april) wordt het serieus warm. De zon laat zich veel meer zien en de temperaturen lopen in mei meestal al op naar 35 tot 40 graden Celsius. Hier ligt voor veel bezoekers de grens tussen erg warm en te warm. Omdat de luchtvochtigheid in deze periode lager ligt dan in de heetste maanden is het aan het zwembad nog wel uit te houden in mei. Juni, juli, augustus en september zijn gewoon heet. Gemiddeld liggen de officiële temperaturen dan rond of net iets boven de veertig graden Celsius. In de praktijk is het in de volle zon vaak aanzienlijk warmer. Wie op de thermometer van zijn/haat huurauto kijkt die zal vooral in juli en augustus regelmatig temperaturen zien die tegen de vijftig graden oplopen. De ergste hitte begint in oktober langzaam aan weer te verdwijnen.

Het weer en de beste reistijd voor Abu Dhabi

Neerslag

Bij het warme woestijnklimaat van Abu Dhabi hoort weinig neerslag. Op jaarbasis valt er gemiddeld 40 tot 80 millimeter neerslag. Dit is vrijwel altijd in de vorm van regen. In sommige gevallen kan het ook hagelen in Abu Dhabi. Lichte sneeuw kan heel af en toe voorkomen in de woestijn. Als er dan al eens een keer een flinterdun laagje sneeuw gesignaleerd wordt dan verdwijnt dat vaak al snel zodra de zon opkomt.

De neerslag valt vrijwel altijd in de periode november tot en met april. Tijdens de andere maanden is neerslag vrij zeldzaam, maar niet onmogelijk. De meeste regen valt in de vorm van lichte regenbuien of juist tijdens vrij korte maar felle onweersbuien.

Zandstormen

Gedurende het hele jaar kunnen er zandstormen voorkomen. Hierbij kan het zicht in de ergste gevallen teruglopen tot minder dan een meter. Mocht er een serieuze zandstorm over Abu Dhabi trekken dan is het aan te raden om niet naar buiten te gaan als het niet noodzakelijk is. Zandstormen komen normaal gesproken vooral in het zomerseizoen wel eens voor. De afgelopen jaren lijkt er echter een trend te zijn dat Abu Dhabi ook in het winterseizoen soms door (zware) zandstormen getroffen wordt.

Bij een normale wind, dus als er geen zandstorm is, zit er vaak ook wel redelijk wat zand en stof in de lucht. Dat zie je vooral als je ver weg kijkt en een soort van bruingele waas boven de horizon ziet. Mondkapjes zijn dan niet nodig, maar je merkt wel dat er kleine zanddeeltjes te bespeuren zijn op je spullen.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Abu Dhabi zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Abu Dhabi. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk de klimaatinfo van Abu Dhabi